Stefans fru Monica här!

Skottår, så vi fick en extra dag detta år, en extra väntedag...

När nu Stefans läkare uttryckt att det är ont om organ just nu och att Stefan kommer att få vänta ytterligare en tid försöker vi i familjen tänka om och ladda upp för en ny, förlängd väntan...ett ytterligare halvår? Kanske ännu längre, vem vet?

Stefans levervärden ligger stabilt vilket ju är bra. Han har dock ständigt ont och har nog vant sig mer vid smärtan än vad han själv tror, den har varit vardag nu så länge...

De finns de som är inlagda till och från på sjukhuset och mår uruselt, har fruktansvärd klåda, outhärdliga smärtor. Det finns givetvis alltid de som mår sååå mycket sämre än Stefan och de måste absolut få tillgång till tillgängliga organ först, det förstår vi alla. Men ibland vill man bara se till sitt...och det jag ser är hur Stefans livskvalité, tro på sig själv och vad han ska klara av i framtiden, jag ser det här minska och minska för varje dag som går på den uppsatta väntelistan.

Stefans största symptom är Fatigue - en invalidiserande trötthet som inte går att vila bort hur mycket man än sover och vilar. Vi som inte upplevt det kan inte förstå hur det känns och vad det gör med en att ha den trötthet som Stefan nu haft i över 2 år...

Nu måste vi som sagt försöka blicka framåt, hitta små mål och saker vi orkar och klarar av att göra...och räkna med minst ett halvårs väntan till...vi ska orka fortsätta kämpa...finns liksom inget annat.

Ni som fortfarande inte tagit ställning angående organdonation, jag ber er, gör det, säg till en kompis, släkting, bekant, granne att göra detsamma. Ju fler vi är desto kortare väntan. Kan man tänka sig att ta emot måste man också kunna tänka sig att ge tycker jag. Upp mot 8 människors liv kan räddas, tänk att kunna få ge en sådan gåva det sista man gör i det här jordelivet.

Berätta för dina anhöriga, ladda ner MerOrgandonations-appen eller gå in på Socialstyrelsens hemsida och ta ställning!

Tack för ordet och för att ni orkar lyssna på allt! Skönt att få skriva av sig...

Kram från Monica