Efter att spänningen och nervositeten stigit allteftersom under torsdagen blev klockan tillslut 18 så jag fick smaka på den nya laxeringen. På bänken stod det ett glas med genomskinlig vätska som enligt etiketten på den numera tomma påsen stod skulle smaka citron, ett glas med coca cola, ett glas med blandad svartvinbärsaft och en hård karamell. Jag var förberedd på en av de värsta smakerna jag känt.
Medan jag höll för näsan med höger hand förde jag upp glaset mot munnen och försökte få i mig så mycket av vätskan så snabbt jag kunde för att på så sätt känna så lite smak som möjligt. 
Om jag jämför med laxabon som jag druckit vid tidigare koloskopier var detta inte så farligt. En lättnad. 
En liter av detta (tror den hette Movpred, har slängt förpackningen) borde inte vara några problem när jag tidigare klarat fyra liter laxabon. Dessutom skulle jag dricka minst lika mycket annan klar dryck och varierade lite så det skulle smaka bättre. 
Magen blev full av vätskan och jag väntade på att det skulle börja komma ut, och väntade och väntade. Kalmars match mot Hammarby tog slut, fortfarande ingenting. Vid kl 21 började det komma men inte det värsta ”Vattenfallet” utan mer kontrollerat. Fick hålla på att gå till toan till kl 00. Lite stressigt blev det då jag skulle upp kl 4 och börja dricka nästa liter men jag kunde somna. 
Som skrivet ringde väckarklockan vid fyra och det var bara att hinka i sig nästa liter. 
Sedan tog det fart ordentligt... 😜😳🙄💩

Det lugnade sig i god tid innan jag cyklade iväg till karolinska. Då jag var ute i god tid samtidigt som de var sena väntade jag en timma där innan jag fick komma in i rummet. 

Ni som är kvackelmagade eller inte tycker om ”skitsnack” kan hoppa över nästa stycke... 

Inne i rummet fick jag ta på mig ett par lila byxor med ett hål baktill och lägga mig på britsen. Sköterskan gick igenom listan jag fyllt i med min hälsokontroll och satte en nål på mig där de skulle ge mig lugnande och lite smärtstillande. På tredje försöket lyckades hon dit nålen. De två första provade hon i de kärl i armvecken som är sönderstuckna trots att jag varnade henne för just de kärlen. Blev på vänsterhanden istället. När jag var klar hämtade hon läkaren. När jag vände mig på sidan låg jag ca två meter framför en stor tv, säkert 50 tum, där allt skulle visas. I Kalmar hade de bara en liten skärm men här skulle jag inte missa något! 🥴 
Sköterskan sprutade in det lugnande och smärtstillande i nålen och direkt snurrade det till i skallen och läkaren började sin undersökning. Skärmen visade väldigt tydligt hur mina tarmar ser ut inifrån. Som läkaren sagt innan vi började berättade han vad han såg och ganska snabbt sa han att det är skriva inflammationer i tjocktarmen och att det ser ut som ulcerös colit och inte chrons som de sagt i Kalmar. När jag frågade hur han ser skillnad försökte han visa och visst såg jag det var skillnad mellan de friska och de inflammerade delarna men skillnaden var absolut inte så stor som jag hade tänkt. Det fanns inga tecken på cancer någonstans och det ju självklart en lättnad då anledningen till att jag måste göra en koloskopi årligen är att när en har/haft chrons eller ulcerös kolit tillsammans med PSC ökar risken för tjocktarmscancer. En bit upp i tarmen syntes tydligt att laxeringen inte varit 100%ig då det på den stora skärmen dök upp något avföringslikt. 💩 😬 Då det inte bara var en gång frågade jag vad jag kunde gjort annorlunda och att jag tidigare använt laxabon svarade sköterskan att laxabon är bättre men att patienterna ofta inte klarar hela och tycker det är för jobbigt så de brukar använda detta istället men att jag kunde rört på mig mer då tarmarna jobbar på bättre samt druckit ännu mer annan vätska. Vid något tillfälle satt det fast i tarmväggen så läkaren fick spola ordentligt för att få loss det. 🤭😰 Ett ställe var det krångligt att komma förbi och det gjorde ont så sköterskan tryckte in 2,5 mg till smärtstillande och läkaren kom igenom. Väl uppe vid tunntarmen ”tittade han in lite” där också och det såg bra ut. På vägen ut igen tog han 8 vävnadsprover eller biopsier. Då blev det tydligt hur mycket förstoring det är i verktygen de använder för på jätte-tvn såg tången gigantisk ut men jag såg när sköterskan gav läkaren den långa sladden (vet inte hur jag ska beskriva den annars) och den var tunn. Såg inte ens klon längst ut på sladden som var så stor på tv-skärmen. 
När allt var klart och jag tagit på mig mina kläder var jag tvungen att vara kvar på sjukhuset 30 minuter tills de läkemedel jag fått hunnit ut kroppen. En skillnad till mot Kalmar var att jag inte fick någon macka med te efter undersökningen och vi har ett McDonalds på väg hem från Karolinska så stannade där och köpte ett meal. Igår kväll var jag öm i rumpan... 

Jag vill absolut inte skrämma upp er inför en eventuell koloskopi, jag tycker inte det är så farligt egentligen, det värsta är drickandet innan men nu var det bara en liter X två och inte smakade det så illa som jag befarade heller. Det var lite absurt att titta på en så stor tv (säkert HD också) men jag är för nyfiken för att låta bli. 

Nu kan alla läsa igen. 

Det tar 3-4 veckor innan vävnadsprover/biopsier är klara och då tar läkarna beslut om jag ska äta någon mer medicin mot inflammationerna eller om det får bero. 
Jag frågade även om dessa inflammationer kan orsaka de låga järnvärden jag haft så länge och det bekräftade läkaren att det absolut kan. Inte så att det blöder konstant från tarmen men att det kan ”läcka” lite genom inflammationerna. Skönt att få en förklaring på det tycker jag. Jag köper den förklaringen rakt av då de på transplantation inte kommit med någon annan. 
Det är inte så konstigt att kroppen är trött och seg då jag har aktiva inflammationer i både tjocktarmen och gallgångarna. 

Hoppas på någon medicin som får bukt med inflammationerna i tarmen samtidigt som stenten i gallgångarna hjälper där och att jag då äntligen kan bli helt frisk och pigg. ✊🏼✊🏼

Monica och jag ska åka ner till Öland imorgon och vara där en vecka för att, förhoppningsvis, ladda upp med energi genom att träffa familj och vänner. 

Ha en skön semester alla ni som har det och ni andra som jobbar får unna er lite extra dessa dagar. ❤️💕