Igår var det dags att besöka läkaren igen och efter att ha sett Frida Hansdotter ta OS-guld körde jag dit. Som vanligt hade jag en rad frågor uppskrivna i mobilen. 

Han började med att fråga hur det är med mig och jag redogjorde hur jag, efter en alldeles för tidig bortgång i släkten, tänkt om rent mentalt. Istället för att fokusera på det jsg inte kan göra och därmed bli frustrerad och besviken fokuserar jag och är glad och nöjd på det jag faktiskt klarar av. Det är inte lätt men det har gått mycket bättre än vad jag trodde det skulle göra. 
På hans fråga på om jag faktiskt har mer fysisk energi svarade jag att jag inte vet och att det arktiskt inte spelar någon roll. Upplever jag att jag är piggare så nöjer jag mig med det. 

Han frågade om träningen men då sa jag att det är en sv de sakerna som fått stryka på foten med mitt nya tankesätt. Genast kom frågan om vikten, om jag gått upp och något kilo har det väl blivit men så mycket träning var det inte innan heller så jag tror att det mer är att jag fastnat ännu djupare i sockerträsket som ligger bakom det. Det ingår visserligen också i det nya sättet att tänka, om jag ska vara tillfreds och nöjd vill jag äta och dricka gott och tyvärr innehåller det jag tycker är gott mycket kalorier. 

Han frågade om en dietist kan hjälpa mig men den remiss han skickade dit efter transplantationen kom tillbaka med motiveringen att det inte finns några vetenskapliga bevis på att de kan hjälpa personer i min situation och jag vet ju rent teoretiskt hur och vad jag ska äta så det är inte kunskapen som fattas utan karaktären att stå emot att vilja ha onyttiga livsmedel. Jag har lagt ner det där kämpandet och fokuserar på det enkla och roliga. 

Efter detta gick vi över till värdena och han sa att levervärdena är lite förhöjda, ligger strax över 1 när gränsvärdena är strax under 1. Han ville nog gärna ha ner de under men jag sa att det är bra så lite gör inget. Gallvärdet är lite högre 2,8 men det ska förhoppningsvis sjunka efter att den där stenten sätts in. Vi tittade på ett diagram som visade båda värdena över längre tid och som de ligger nu är väsentligt bättre än tidigare kan jag skriva. Jag är nöjd. 

Vi bestämde att jag bara ska lämna blodprov varannan vecka i fortsättningen, han sa att det är jobbigt att varje vecka hålla på att ta sig till vårdcentral eller sjukhus för att lämna prover och sedan fundera på vad de visade. Skönt! 

Efter att jag ifrågasatt kommunikationen mellan Sahlgrenska och sjukhuset här efter att ha fått olika besked om den immundämpande medicinen jag trappat ut bestämde vi att jag slutar med en gång med den halverade dosen jag haft i fyra veckor. Skönt! 

Jag frågade om hans syn på att operera brocket när de på Sahlgrenska sa att det nog kan göras till hösten när allt stabiliserat sig och det var han helt med på och skrev upp det i sitt block. Sedan återstår frågan om de ska sy ihop magmusklerna eller om de ska sätta in ett nät. Det var noga sa han att de funderar över och är överens. Ett nät är väl egentligen bäst men det ligger en risk i att lägga in ett främmande föremål i kroppen när jag äter immundämpande mediciner. Jag tror han kommer förespråka att de syr ihop musklerna men vi får se om det blir överhuvudtaget och i så fall på vilket sätt. Skönt! 

Läkaren på Sahlgrenska nämnde att jag kanske skulle äta d-vitamin och kalk men efter att ha tittat på resultatet från bentäthetsmätningen behövs inte det. Han tycker jag äter tillräckligt med medicin ändå och dessa behöver jag inte.

Det jag däremot kan komma behöva är en medicin som sänker blodfetterna, ett blodprov som togs inför 1-årskontrollen visade att jag hade höga sådana och hjälper det inte att sluta med certican som kan höja det måste jag börja äta lipidsänkande medicin. Det ingår i det blodprov jag ska ta om två veckor. Efter det vet vi om det blir en medicin till eller inte. Oskönt! 

När jag var på 1-årskontrollen sa han att ha fett i levern kan vara dåligt på längre sikt men inte på vilket sätt så det passade jag på att fråga om och fick verkligen ett långt och utvecklat svar så jag sammanfattar det så här: Vissa människor kan ha fett i levern utan att levern påverkas alls medan hos andra bildas det inflammationer av fettet som samlas i levern. Av dessa inflammationer kan det, med tiden utvecklas cirros, skrumplever. Det finns tydligen fem graderingar vad gäller cirros där 0-1 är en frisk lever och 4+ är fullt utvecklad cirros och av senaste biopsin att döma ligger jag på 2 på den graderingen. Det hade inte förändrats sedan tidigare biopsier så det är ingen fara på taket. 

Han sa också att det inte finns någon medicin mot fettlever men genom att det finns så många som har det idag, särskilt i USA, forskas det väldigt mycket om det. Finns mycket pengar att tjäna när det är många som är i behov av det... 

Jag bad också om att få prova jobba 50% igen, jag tycker det går bra på jobbet så det borde fungera så från måndag jobbar jag halvtid, börjar med att ha semester i fyra dagar... 😉
Han skrev ett sjukintyg på 50% till mars ut så får vi se hur det gått. 

Någonstans där ska jag komma tillbaka till honom igen, han beställer en magnetkameraundersökning till mig i april (jag är välröntgad som han uttryckte det) och jag ska till Sahlgrenska också i april för att sätta in stenten.  Det är hur den närmaste planeringen ser ut utöver provlämningen varannan vecka förstås.