När sköterskorna igår sa att dagens prover var tvungna att tas kl 6 för att hinna bli klara innan biopsin bestämde jag mig för att åka in igårkväll istället för att åka hemifrån kl 5:30. 

Jag lånade Isaks iPad så jag kunde se CL-fotbollen och somnade gott sedan. Vaknade till då och då, bl.a. När nattsköterskan kom och hämtade vattnet jag hade bredvid mig. De ville inte jag skulle bli frestad att dricka eftersom jag skulle vara svältande sex timmar innan biopsin. 
Vid kl 5 kom sköterskan igen men denna gång för att ta prover och han lyckades på första försöket vilket var skönt och jag somnade om igen och sov till 7:30 då dagpersonalen sa god morgon. 

Sedan var det bara att vänta på att bli nedkörd till röntgen där biopsin genomförs. 

Läkaren kollar först med ett ultraljud var hon ska sticka och markerar rätt ställe med ett sugrör så sköterskorna vet var de ska tvätta. 
När de är klara och jag fått på mig ett blått "operationskynke" kommer läkaren tillbaka och bedövar mig med "tandläkarbedövning" där hon ska sticka. 

När den gjort verkan kör hon med ultraljudet för att säkerställa att det är rätt och sticker sedan in verktyget. Jag har ingen aning om hur det ser ut men vet att det smäller till när hon tar biopsin. 

Det gör lite ont precis sekunden innan hon trycker av, då känns det som hela levern skruvar på sig eller krampar på något sätt. Hon tog två biopsier idag. 

Jag vet inte hur länge det tar innan analysen är klar trots detta var min femte leverbiopsi. 

När jag är tvättad och plåstret sitter på vänder sköterskorna på mig, från att ha legat på min vänstra sida till den högra som jag ska ligga på i två timmar för att minska risken för blödning. Blodtrycket och pulsen tas varje halvtimma för att ha koll på om det är en inre blödning. Om det är det sjunker blodtrycket och pulsen ökar. 
När de två timmarna har gått får jag börja äta och dricka men också vända mig om sängen men ska vara sängliggande i ytterligare två timmar.  

När jag höll på att äta desserten fick jag besök och vi pratade bort en halvtimma av sängliggande. 

Det var skönt att få gå på toaletten när de fyra timmarna var bakom mig och det blev ytterligare några varv runt avdelningen. 

Under ett av varven mötte jag en läkare och frågade om jag fick åka hem trots att jag har lite ont, speciellt när jag andas in djupt men det var inga problem. 
Men jag fick vänta tills hon kom på eftermiddagsronden. 
Hon tog med mig in på hennes rum för hon ville visa mig de senaste levervärdena och de har gått upp och ner nästan varje dag men om vi jämför med i fredags har de flesta gått ner lite men något gått upp också. 
HB har ökat lite och ligger nu precis inom normalgränsen. CRP har också gått upp och ner men ligger idag på 14 så det är ingen fara men hon sa att det kan tyda på en begynnande inflammation när det ligger runt där. 

Hon sa något som ingen av de andra sagt innan och det var att om levern är så påverkad att den inte kan göra sitt jobb ordentligt ser man det på två andra värden. Något i blodet som levern ska rensa men inte klarar om den är påverkad. Dessa två värden ligger inom normalvärdet men i övre gränsen. 30 där gränsvärdet är 33 och 1,0 med gv 1,2. Det var ett väldigt bra besked tycker jag. 

Nu är jag fri över helgen men ska till medicinmottagningen på måndag morgon för att lämna nya prover.